jueves, 29 de septiembre de 2011

UNA LLENGUA QUE CAMINA - Documental


Una Llengua que Camina dirigit per Amanda Gascó Richart i realitzat per Faules Produccions és una producció de VilaWeb amb Coproducció de TV3 - Televisió de Catalunya.

El punt de partida del documental és la Festa pel Valencià, celebrada el 9 d’octubre de 2010 a la ciutat de València. Aquest va ser l’acte de cloenda de les celebracions dels 25 anys de Trobades d’Escoles en Valencià, festes d’estima per la llengua que duu endavant, des de fa un quart de segle, l’entitat cívica Escola Valenciana - Federació d’Associacions per la Llengua.





Després de més de 25 anys, les primeres generacions de valencians que han estudiat en la nostra llengua són persones adultes que fan tots els possibles per viure en català a casa, al carrer i al treball. Aquesta idea és la que ha donat nom al documental Una llengua que camina.

La vivesa del català al País Valencià la sustenten les persones i el camí ferm de la normalització és real gràcies als pasos, al compromís individual de multitud de ciutadans que incorporen el català als diferents àmbits de la vida, que el fan útil i necessari. Són avanços lents, com qui camina per una costera, però ferms i efectius.  

La base del documental  és el retrat de la vida diària de cinc persones que viuen a distints punts del territori valencià i que ens permeten fer una radiografia de la llengua de nord a sud, de les ciutats i dels pobles.  

El protagonista més conegut és Xavi Sarrià, lletrista i cantant del grup Obrint Pas, que viu al Cap i Casal, València. Xavi és un reflex d’eixa primera generació de joves que ha estudiat en valencià. Ell ens mostra la rica proliferació de grups de música en valencià i explica les causes d’aquest fenomen.  

Gerard Pitarch viu i treballa a Castelló de la Plana, va ser un dels primers que estudiaren en valencià a la Plana Alta. Té dues filles que ja van a l’escola en valencià. Ell és dermatòleg a l’Hospital General de Castelló i ens mostra l’ús de la llengua al món de la sanitat. 




 
Mar Iglesias és periodista i viu a la ciutat d’Alacant. A més, és de les poques professores que imparteixen les seues classes en català a la Universitat d’Alacant. A través del seu cas, es fa una anàlisi de l’ús de la llengua als mitjans de comunicació del País Valencià i es mostra la seua voluntat de fer explícita la llengua a la capital del migjorn valencià.

Una altra protagonista és Dariana Groza, nouvinguda d’origen romanés que va descobrir que al País Valencià existia una altra llengua quan va anar a matricular el seu fill a l’escola del poble on viu, Catarroja, a l’Horta Sud. A hores d’ara, el seu interés pel català l’ha convertida en tècnica del Voluntariat pel Valencià, un programa creat per l’entitat cívica Escola Valenciana.

Justament un dels impulsors d’Escola Valenciana és Diego Gómez, que ha estat president d’aquest moviment cívic durant quasi una dècada. Diego és mestre a una escola pública de Carcaixent, a la comarca de la Ribera, i ens obri les portes a la gran xarxa social en defensa del català a l’escola i al carrer que està fent aquesta entitat.   


La suma visualitza la frescor amb què es viu la llengua al País Valencià, a través de persones que viuen en valencià i que formen part d’una xarxa social i d’una manera de viure al País diferent a la imatge tòpica que es té dels valencians i les valencianes.

Fitxa artística i tècnica

Títol: Una llengua que camina – País Valencià.
Direcció: Amanda Gascó Richart. 
Ajudant de Direcció: Cristina Vergara Sequeiro.
Guió: Vicent Partal, Amanda Gascó, Cristina Vergara, Nacho Gil.
Direcció de fotografia: Nacho Gil Cid de Diego. 
Música: Miguel Gómez Ortín.
Protagonistes: Xavi Sarrià, Diego Gómez, Mar Iglesias, , Dariana Groza, Gerard Pitarch.
Producció: VilaWeb.
Coproducció: Televisió de Catalunya, SA.
 Amb la col·laboració de: Institut Català de les Indústries Culturals, Escola Valenciana – Federació d’Associacions per la Llengua,  Edicions Bromera, Edicions 96.

Durada: 56’ 45’’
Format: HD





1 comentario:

  1. Després de la preestrena ja podem dir que "Una llengua que camina és un documental de gran valor. Ja es poden veure les entrevistes que vàrem realitzar després de la projecció a tres dels responsables, Amanda Gascó (realitzadora), Vicent Partal (co-guionista · producció) i Xavi Sarrià (co-protagonista) a:

    http://blogs.escolagavina.com/400colps/?p=2313

    Podeu fer circular el vídeo entre aquelles persones que penseu els pot interessar o fer-lo servir als vostres blocs.

    Una cordial salutació.

    ResponderEliminar