miércoles, 19 de octubre de 2011

Estrena del nou curtmetratge: JUGAR A EXPLORADORS!!! guanyador del Premi Tirant Avant d'Escola Valenciana i del FIC-CAT Educatiu 2011. Cinema a les aules Faules Produccions amb el CEIP Sant Miquel de Llíria, Ací el teniu!!

jueves, 29 de septiembre de 2011

UNA LLENGUA QUE CAMINA - Documental


Una Llengua que Camina dirigit per Amanda Gascó Richart i realitzat per Faules Produccions és una producció de VilaWeb amb Coproducció de TV3 - Televisió de Catalunya.

El punt de partida del documental és la Festa pel Valencià, celebrada el 9 d’octubre de 2010 a la ciutat de València. Aquest va ser l’acte de cloenda de les celebracions dels 25 anys de Trobades d’Escoles en Valencià, festes d’estima per la llengua que duu endavant, des de fa un quart de segle, l’entitat cívica Escola Valenciana - Federació d’Associacions per la Llengua.





Després de més de 25 anys, les primeres generacions de valencians que han estudiat en la nostra llengua són persones adultes que fan tots els possibles per viure en català a casa, al carrer i al treball. Aquesta idea és la que ha donat nom al documental Una llengua que camina.

La vivesa del català al País Valencià la sustenten les persones i el camí ferm de la normalització és real gràcies als pasos, al compromís individual de multitud de ciutadans que incorporen el català als diferents àmbits de la vida, que el fan útil i necessari. Són avanços lents, com qui camina per una costera, però ferms i efectius.  

La base del documental  és el retrat de la vida diària de cinc persones que viuen a distints punts del territori valencià i que ens permeten fer una radiografia de la llengua de nord a sud, de les ciutats i dels pobles.  

El protagonista més conegut és Xavi Sarrià, lletrista i cantant del grup Obrint Pas, que viu al Cap i Casal, València. Xavi és un reflex d’eixa primera generació de joves que ha estudiat en valencià. Ell ens mostra la rica proliferació de grups de música en valencià i explica les causes d’aquest fenomen.  

Gerard Pitarch viu i treballa a Castelló de la Plana, va ser un dels primers que estudiaren en valencià a la Plana Alta. Té dues filles que ja van a l’escola en valencià. Ell és dermatòleg a l’Hospital General de Castelló i ens mostra l’ús de la llengua al món de la sanitat. 




 
Mar Iglesias és periodista i viu a la ciutat d’Alacant. A més, és de les poques professores que imparteixen les seues classes en català a la Universitat d’Alacant. A través del seu cas, es fa una anàlisi de l’ús de la llengua als mitjans de comunicació del País Valencià i es mostra la seua voluntat de fer explícita la llengua a la capital del migjorn valencià.

Una altra protagonista és Dariana Groza, nouvinguda d’origen romanés que va descobrir que al País Valencià existia una altra llengua quan va anar a matricular el seu fill a l’escola del poble on viu, Catarroja, a l’Horta Sud. A hores d’ara, el seu interés pel català l’ha convertida en tècnica del Voluntariat pel Valencià, un programa creat per l’entitat cívica Escola Valenciana.

Justament un dels impulsors d’Escola Valenciana és Diego Gómez, que ha estat president d’aquest moviment cívic durant quasi una dècada. Diego és mestre a una escola pública de Carcaixent, a la comarca de la Ribera, i ens obri les portes a la gran xarxa social en defensa del català a l’escola i al carrer que està fent aquesta entitat.   


La suma visualitza la frescor amb què es viu la llengua al País Valencià, a través de persones que viuen en valencià i que formen part d’una xarxa social i d’una manera de viure al País diferent a la imatge tòpica que es té dels valencians i les valencianes.

Fitxa artística i tècnica

Títol: Una llengua que camina – País Valencià.
Direcció: Amanda Gascó Richart. 
Ajudant de Direcció: Cristina Vergara Sequeiro.
Guió: Vicent Partal, Amanda Gascó, Cristina Vergara, Nacho Gil.
Direcció de fotografia: Nacho Gil Cid de Diego. 
Música: Miguel Gómez Ortín.
Protagonistes: Xavi Sarrià, Diego Gómez, Mar Iglesias, , Dariana Groza, Gerard Pitarch.
Producció: VilaWeb.
Coproducció: Televisió de Catalunya, SA.
 Amb la col·laboració de: Institut Català de les Indústries Culturals, Escola Valenciana – Federació d’Associacions per la Llengua,  Edicions Bromera, Edicions 96.

Durada: 56’ 45’’
Format: HD





martes, 20 de septiembre de 2011

I continuem amb les noves estrenes en Internet!

Estrena del nou curtmetratge:
JUGAR A SUPERHEROIS!!! guanyador del Premi Tirant Avant d'Escola Valenciana i del FIC-CAT Educatiu 2011. Cinema a les aules Faules Produccions amb el CEIP Sant Miquel de Llíria, Ací el teniu!!
 

viernes, 9 de septiembre de 2011

“Jugar a pirates, superheroïs i exploradors”

El projecte parteix de la col·laboració de Faules Produccions i el CEIP Sant Miquel de Llíria. Durant més de quatre anys, una de les àrees de treball en Faules produccions (productora audiovisual valenciana), és la col·laboració amb centres educatius en la creació d’obres audiovisuals. Els ajudem a desenvolupar els seus projectes, dotar-los de material tècnic professional i crear una obra de qualitat, de manera que el treball invertit es veja recompensat en el resultat.


 En el lliurament de premis del Tirant Avant Escolar, un dels professor guardonats , va assegurar que haver realitzat aquesta activitat amb els seus alumnes era l’experiència més bonica que havia viscut amb ells en més de 25 anys de carrera.

Estem segurs d’entendre-li i, que l’important, és llançar-se a descobrir aquest meravellós llenguatge. Tot procés de creació, d’una manera o una altra , ens fa descobrir-nos una mica a nosaltres mateixos.

El procés de creació audiovisual aglutina el treball en diferents àrees; llenguatge, imaginació, llenguatge corporal, realització de plans, procés d’enregistrament, treball en grup, diversió, etc., i es presenta com una oportunitat magnífica per al desenvolupament d’aquestes àrees.

Vivim en una societat on “es consumeix” un elevat nombre d’obres audiovisuals en els seus diferents gèneres i, no obstant açò, el seu procés de creació ens és desconegut. Gran part del nostre univers referencial ve determinat per aquest material i, en moltes ocasions, més enllà de la nostra voluntat i gustos personals.


Conèixer el seu procés de creació pot ajudar-nos a valorar certes obres i millorar l’esperit crític. D’altra banda, aprenem a ser subjectes actius en la creació d’aquest univers referencial basant-nos en la nostra cultura, llengua, experiències i entorn.

Per a dur a terme el projecte (ni més ni menys que construir el nostre univers referencial!) partirem d’una idea: la introducció de l’audiovisual en l’aula és flexible i adaptable a les circumstàncies, possibilitats i objectius de cada centre educatiu. En aquest cas concret abordarem el procés de creació dels curtmetratges Jugar a Pirates, Superherois i Exploradors del CEIP Sant Miquel de Llíria.

El treball amb el CEIP SANT Miquel de Llíria s’ha basat en el Curs de cinema elaborat per Faules Produccions, que es desenvolupa durant 12 sessions d’1 hora al llarg d’un període de temps del curs escolar. Durant aquestes 12 sessions es van treballar les tres fases de la producció audiovisual en l’aula amb sis grups: tres grups de tercer de primària i tres grups de quart de primària.


En la primera fase, els vam proposar als alumnes de quart un tema adequat perquè pogueren escriure els seus guions. El tema proposat per al guió va ser “Jugar a”. Els alumnes havien d’imaginar que jugaven a ser vaquers, astronautes o mosqueters. Tots els alumnes van escriure el seu guió i ho van exposar en classe. Després de la lectura i dramatització dels guions, es va procedir a una votació en l’aula i es va triar el guió definitiu. Finalment, van optar per convertir-se en pirates, exploradors i superherois. Faules Produccions va adequar els guions per al temps d’enregistrament en el qual es desenvolupava l’activitat (en aquest cas, un dia lectiu complet).



Explicàrem els diferents papers que es poden desenvolupar en l’enregistrament d’una pel·lícula, que existeix l’equip tècnic i l’equip artístic. Era l’hora de trobar el nostre equip artístic, els nostres actors. Els vam proposar unes frases que havien d’aprendre de memòria per a la prova. Ensenyem una mica de dramatització, la importància de la pronunciació clara i l’entonació.


Va arribar el dia i, entre riures i vergonya, es van llançar a desembolicar-se davant la càmera i dramatitzar les seues frases. En aquest cas, l’activitat va resultar molt convenient per a la millora de la competència lingüística en valencià. El CEIP Sant Miquel de Llíria té una alt índex d’immigració entre el seu alumnat i, sens dubte, va resultar un al·licient important perquè els alumnes escrigueren i usaren el valencià durant l’activitat.

Una vegada triats els actors i actrius, havíem de cercar el vestuari i l’attrezzo per a l’enregistrament. Vam veure que de vestuari i attrezzo podríem utilitzar les coses que tenien els alumnes i el centre educatiu. La resta, amb un pressupost d’uns 100 euros, ho compràrem en diferents tendes.

Els explicàrem els diferents plans que es fan servir a l’hora de gravar i els elements bàsics de la càmera i el so perquè entengueren el procés d’enregistrament i muntatge. Fer que semble continu allò que no ho és. Acordàrem amb la classe els diferents equips que anaven a formar-se el dia de l’enregistrament (so, claqueta, càmera, etc.) i s’anaven canviant en els diferents papers, amb el tutor exercint de coordinador de l’esdeveniment. Ja estàvem molt a prop del nostre dia d’enregistrament, però abans havíem de resoldre un tema important. Per les característiques del tema, vam veure que era interessant l’enregistrament en croma. El croma és l’enregistrament amb una tela blava o verda col·locada com a fons i que després se substitueix per un decorat generat per ordinador. Vam tenir sort i l’aula de música ens va semblar la més adequada per les seues característiques. El centre (el seu conserge!), va col·locar la tela verda que es convertiria en el nostre escenari els següents dies d’enregistrament i la professora de música va haver d’entrar i eixir moltes vegades de l’aula a per diferents coses que li feien falta per a les seues classes.

Vam tenir algun assaig amb els actors i…va arribar el gran dia!!! L’enregistrament va durar tot un dia lectiu i, fins i tot alguns altres moments. Allí estava el croma, les llums, les càmeres, la perxa, el monitor, els cascos, l’attrezzo, els nervis, la novetat i la innocència. Paràvem durant l’esbarjo, que resultava una trava molt gran per al so, però els alumnes es portaven l’esmorzar al nostre plató i això que feia molta calor.

Van aprendre a treballar en equip, a respectar el treball dels companys, a controlar-se, a mantenir un silenci prodigiós i a riure’s amb els errors, entre altres coses. Durant tot el procés de creació i d’enregistrament, es va respirar una barreja d’il·lusió, treball en equip, responsabilitat de cada alumne, esforç i diversió. Ara, a més, tant els alumnes com el centre educatiu compten amb un record inestimable per al futur, de com érem i fèiem en un moment de la nostra vida.

Qui sap si algun actor o futur cineasta encendrà la seua llumeneta de possibles camins a través de l’activitat. El reconeixement aconseguit a través de diferents premis (Premi Tirant Avant d’Escola Valenciana, Premi Millor producció d’un centre Educatiu FIT-CAT 2011) suposa una recompensa pel treball realitzat, la millora de la seua autoestima i la il·lusió de pertànyer a un grup, el CEIP Sant Miquel de Llíria.


Les possibilitats dels centres educatius (en aquests temps un poc infaustos), es veuen minvades per les limitacions de pressupostos i, en ocasions, per un cert encotillament del model parcel·lari de l’ensenyament. No obstant açò, podem actuar per a gaudir dels nostres propis moments, les nostres creacions, transmetre il·lusió als alumnes i intentar cercar el camí que ens permeta emprendre els nostres projectes amb esforç i il·lusió. Ho vam aprendre de José Tomás Iranzo, el director del C.P. Pintor Sorolla de Yátova, amb qui vam fer la nostra primera col·laboració i amb el qui encara continuem treballant.

lunes, 6 de junio de 2011

Premi FIC-CAT 2011 a la millor producció d'un centre educatiu

OEOEOEOEOE.  Pirates, Supers, Exploradors,  el tresor ja és nostre!!!!!  i no hi havia cap Pirata Fantasma...!!!



Acabem d'aterrar del FIC-CAT 2011. Molt molt contents, perquè Jugar a Pirates, Superherois i Exploradors i l’Escola Sant Miquel de Llíria juntament amb tots els alumnes de 4t de Primària es porten el premi FIC-CAT a la millor producció d'un Centre Educatiu 2011!!!!
 
L’Equip de Faules va estar in situ aquest passat diumenge dia 5 de Juny a Roda de Berà (Tarragona) a la cloenda del Festival. Cristina Vergara i Nacho Gil van recollir el premi  en nòm del centre. Una clausura molt divertida, plena de sorpreses i conduïda per l'actriu catalana Pepa Blanes, que va estar fantàstica!! Festival presidit per l'actor Joel Joan i amb la participació de membres del jurat com l'actriu Montserrat Carulla o l'actor Fermí Fernandez.

Agrair enormement al FIC-CAT i especialment al Jurat del Festival , per triar Jugar a Pirates, Superherois i Exploradors!! d'entre 54 treballs presentat a concurs.


I per descomptat donar l'Enhorabona i dedicar aquest premi a tots els xiquets i tutors del CEIP Sant Miquel que al costat de Faules han realitzats el curtmetratge;  guionistes, actors, perxistes, càmera, claqueta, coordinadors del silenci, ajudants d'adreça, vestuari..etc . Per tot l'esforç dedicat!!!! A tot l'equip EDUCAR-TE de l'Escola Sant Miquel!!! Per un curs de cinema en les aules tan especial!!! GRÀCIES!!

I per descomptat, donar l'Enhorabona també (ja que aquest premi també és el vostre) a tots els xiquets de les classes de 3º de primària que amb Laboratori d’Invents. Encara que no va ser selccionat, vau demostrar també tot el vostre enginy i saber fer, en uns curts divertidíssims!!!

Esment molt important per al magnífic treball de Miguel Ángel Ros creador dels bells FX Visuals del curtmetratge, ja que part de la gran màgia visual, encant i acabat d'aquests curtmetratges és obra seua. ( recordem que els curts estan rodats íntegrament en croma a l'aula) Aquest Premi també està dedicat especialment per a ell!!!

I des de Faules donar una abraçada molt gran i l'enhorabona també a tots els centres escolars participants en el Festival, especialment als altres dos centres valencians seleccionats (Escola Gavina de Picanya i el Col•legi Cristòfor Colom de Benetússer), per eixos treballs tan magnífics! Perquè tots sabem el que costa traure projectes així i perquè gràcies a tots ells se segueix demostrant que el cinema a les aules i entre els més xicotets ( o no tan xicotets) pot ser un
 un element més d'aprenentatge, de diversió, esforç, dedicació, motivació. I  en definitiva,  una alegria per a tota la comunitat Educativa!


Jugar a Pirates, SuperHerois i Explorador!! rep així el seu segon premi després del passat Festival dels Premis Tirant Avant 2011 amb el premi rebut d'Escola Valenciana. I en Faules Produccions no podem estar més contents per açò!!!!!

Llarga vida al Festival FIC-CAT: Festival Internacional de cinema en Català!!!!
Festival  absolutament imprescindible!!!!

Pròximament pujarem les fotos que vam fer a la cloenda!!!

 PALMARÉS FIC-CAT:  www.fic-cat.cat

sábado, 4 de junio de 2011

FIC-CAT Festival internacional de Cinema en Català

La 4a edició del Festival Internacional de Curtmetratges en Català Costa Daurada 2011 ja és aquí. 

L'esdeveniment, ubicat a la localitat de Roda de Berà (Tarragonès), tindrà lloc la setmana del 2 al 5 de juny.
El FIC-CAT és una iniciativa de l’àmbit cinematogràfic que posa a l’abast dels i de les cineastes de Catalunya –i de tots els territoris i països d’arreu del món– l’oportunitat de projectar les seves pel·lícules, de compartir experiències i d’incentivar la creació en la llengua del nostre país. 

És l'únic Festival de cinema del país que promociona, exhibeix i premia les produccions audiovisuals en llengua catalana. En aquest sentit el FIC-CAT s'adreça, sobretot, als realitzadors i a les realitzadores joves amb propostes creatives i innovadores.


 Faules particpa amb el curtmetratge del CEIP Sant Miquel de Llíria:
``Jugar a Pirates, SuperHerois i Exploradors''

Que bé!!! el dia 2 de Juny va ser la projecció del curtmetratge del C.P Sant Miquel de Llíria i Faules Produccions `` Jugar a Pirates, Superherois i Exploradors’’ al IV Festival Internacional de Cinema en Català, el FIC-CAT 2011 que es celebra a Roda de Berà.
I encara que molt a pesar nostre no hem pogut assistir a la projecció per motius laborals. Ens han explicat que més de 400 xiquets d'altres col·les han vist el nostre curtmetratge i ho han gaudit moltíssim molt emocionats, vivint les aventures d'altres xiquets com ells en la gran pantalla!!!
Coses així, fan que meresca la pena treballar per portar el Cinema a les Aules i més encara cinema en valencià!!!!Que gran notícia!!!
Demà dia 5 de Juny serà la clausura del Festival i lliurament  de premis i allí estarem a veure si hi ha sort!!!!




PREMI TIRANT AVANT ESCOLAR D'ESCOLA VALENCIANA 2011

Estem d'Enhorabona!!!!

El passat 15 d'abril el CEIP Sant Miquel de Llíria i Faules Produccions vam rebre de mans del president de l'Escola Valenciana, Vicent Moreno.   El Premi Tirant Avant Escola 2011 a la millor versió en valencià per el curtmetratge ''Jugar a Pirates, Superherois i Exploradors''. Atorgat per Escola Valenciana. 

Va ser una bonica vesprada en la qual les escoles que realitzen audiovisuals en els seus centres. Van posar d'aquesta forma en comú les seues experiències amb els curtmetratges.

Els xiquets participants a ''Jugar a Pirates, Superherois i Exploradors'', no van poder acudir però ho van celebrar per tot lo alt amb la recepció del premi en la seua escola!!

Des d'ací donar les gràcies a l'organització del Festival Tirant Avant 2011, així com a Escola Valenciana per la concessió del guardó!!


Faules Produccions segueix donant suport al cinema en les escoles, per a l'aprenentatge i el gaudi de tota la comunitat educativa!!




domingo, 10 de abril de 2011

FESTIVAL TIRANT AVANT ESCOLAR 2011


TIRANT AVANT ESCOLAR 2011, en la Trobada que es celebrarà els dies 12, 13 i 14 d’abril, en sessions matinals, a la seu de l’IVAM (Institut Valencià d’Art Modern). Carrer Guillen de Castro, 118. València. En la Trobada, els i les alumnes podran vore la projecció de les produccions que enguany participen en el TIRANT AVANT ESCOLAR. 

Faules particpa amb els curtmetratges del CEIP Sant Miquel de Llíria:
``Jugar a Pirates, SuperHerois i Exploradors'' i ``Laboratori d'Invents´´


 La projecció dels curtmetratges del CEIP Sant Miquel serà dijous que ve dia 14 d'Abril. La sessió començara 10:30h amb més curtmetratges d'altres escoles.

Serà sobre les 12:00h quan començarà ``Jugar a Pirates´´ el primer dels sis curtmetratges del CEIP Sant Miquel.

L'escola de Llíria acudirà a la projecció i serà molt especial ja que per als xiquets serà l'estrena dels seus curtmetratges i podran veure el resultat final dels seus treballs per primera vegada!!!!

Que millor manera que fer-ho sota el marc incomparable dels premis Tirant, que segueixen presents també amb aquest Tirant Avant Escolar 2011


Enhorabona a l'organització per seguir recolzant el foment del cinema en les aules!!!

Si voleu veure els curtmetratges, ja sabeu, dijous que ve 14 d'Abril, (sobre 12:00h, la sessió amb tots comença a les 10:30h) a la seu de l’IVAM (Institut Valencià d’Art *Modern). Carrer Guillen de Castro, 118. València

Vos esperem!!

NOUS CURTMETRATGES CINEMA A LES AULES!!!!


Faules Produccions i la seua proposta de Cinema a les Aules, juntament amb el CEIP Sant Miquel de Llíria van a estrenar pròximament 6 nous curtmetratges realitzats durant l'any passat amb els cursos de 3º de primària i 4º de primària. Sis curtmetratges en total, un amb cada classe!!


Per a 4º curs la temàtica va ser ``Jugar a…..´´, en aquest cas ``Jugar a Pirates´´ amb la classe de 4ºB, a ``Jugar a Superherois’’ amb 4ºA i ``Jugar a Exploradors´´ amb 4ºC.
El format de ``Jugar a´´, dóna motiu al fet que els xiquets desenvolupen històries curtes i deixen volar la imaginació descobrint altres món de fantasia.
Per a 3º curs descobrim als científics més bojos en ``Laboratori d'Invents ´´amb les tres classes de 3º. Tres curtmetratges d'humor a manera de Xou de TV americà amb uns inventors molt bojos i els seus prodigiosos invents.

Tant en 3º com en 4º curs els alumnes van estar presents en tot el procés de realització dels curtmetratges. Des de la teoria dels plànols, enquadraments, desenvolupament dels guions, càsting, interpretació, recerca de vestuari, etc. Fins als aspectes més tècnics en el rodatge com encarregar-se de la càmera, so, il·luminació, claqueta o coordinar el silenci!!

Aquests són tots els Curtmetratges amb el CEIP *Sant Miquel de Llíria:

Jugar a Pirates: 4ºB
Jugar a Súper Herois: 4ºA
Jugar a Exploradors: 4ºC
Laboratori d'Invents: La Caixa màgica 4ºA
Laboratori d'Invents: El diari Màgic 4ºB
Laboratori d'Invents: Les ulleres Transformadores 4ºC


Tots els curtmetratges estan rodats íntegrament en un aula del col·legi amb pantalles de croma.

Des d'ací donar la més gran Enhorabona a tots els xavals: Guionistes, actors, equip Tècnic, per tan magnífic treball!!!! Pel seu esforç, dedicació i la il·lusió amb les quals van emprendre les seues fascinants aventures com a Pirates a la recerca de Tresors, superherois en la seua lluita contra el Dr Malévolo, Exploradors a Egipte o els més bojos i delirants científics i els seus invents!!! A tots ells Gràcies!!!

I Gràcies al CEIP Sant Miquel per la il·lusió amb el projecte i aportar noves estratègies educatives on els xiquets ( i en aquest cas gran part immigrants)poden així aprendre, compartir , divertir-se i viure una experiència única com és fer una pel·lícula!

Faules et porta el cinema a les aules!
www.faules.com